donderdag 13 augustus 2009

De grote sympathieke luchtsigaar


Op weblog sfweekly is een mooie fotoreportage te zien over de luchtdoop van zeppelin ‘Eureka’. Het was voor het eerst in 71 jaar dat er in de VS weer een zeppelin door de lucht vloog. Het luchtschip is jarenlang uit de gratie geweest, er gebeurde teveel ongelukken mee (luister ook naar het radioverslag van het neestorten van de Hindenburg in Lakehurst op Weblogamorf).

Ik heb de zeppelin altijd een symphatiek vervoermiddel gevonden. Het is traag, milieuvriendelijk, vrijwel geluidloos, en voor een groot deel afhankelijk van de wind. Een vervoermiddel voor mensen die tijd hebben en die van rust en ruimte houden. Het is - in mijn kinderlijke fantasie - ook een beetje een decadent vervoermiddel, want als ik er eentje hoog in de lucht zie zweven, denk ik altijd dat de passagiers achter de ramen van het bakje eronder, zitten te dineren aan mooi gedekte tafels, genietend van het uitzicht, zo nu en dan nippend aan hun glaasje Champagne. De werkelijkheid is ongetwijfeld - ook nu weer - anders.

Een kleine duik in de geschiedenis. In het boek Verborgen verwantschappen van Rudy Kousbroek staat een mooie foto uit 1934. De tijd waarin de zeppelin ‘op zijn hoogtepunt’ (flauw) was.


Op het eerste gezicht is niet helemaal duidelijk wat we zien. Mensen lijken op een lange vliegtuigvleugel te staan, of op een vreemd gevormd dak hoog in de lucht. Het verhaal ‘Vliegende Straatweg’ naast de foto geeft uitsluitsel: we zien passagiers en bemanningsleden op de rug van de ‘Graf Zeppelin’ boven de Atlantische Oceaan. Ze houden zich vast aan touwen. Links op de foto zien we iemand ontspannen zitten, genietend van het uitzicht.

Wat bijzonder: alsof de passagiers even naar buiten gingen om ‘een ommetje’ te maken, of om ‘een frisse neus te halen’, even weg uit dat benauwde bakje. Wat zullen ze hebben genoten van de rust en de ruimte, bovenop ‘de rug’ van die grote, sympathieke luchtsigaar.

• Vlieg mee met een zeppelin: boek een vlucht
Reportage over de Eureka op weblog sfweekly
• Bestel ‘Verborgen verwantschappen’ van Rudy Kousbroek via Bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten